BBL afstudeerstage Stan

Een BBL-opleiding bij Kemi, wat is daar leuk aan? Stan vertelt het je graag!

Stan van Ham werkt nu iets meer dan 5 jaar hier bij Kemi. Hij is begonnen als vakantiekracht tijdens een tussenjaar van zijn toenmalige opleiding. Het werken in de metaal, dat beviel hem wel en daarom heeft hij toen de keuze gemaakt om hier zijn beroep van te maken. Eerst een niveau 3 opleiding gevolgd door een niveau 4 opleiding. Deze laatste opleiding, constructie- en plaattechnoloog, heeft hij net afgerond.

image

Hoe was de ondersteuning en de opleiding binnen Kemi?

“Kemi ondersteunt de opdracht die je vanuit school meekrijgt. Dit kunnen verschillende opdrachten zijn van theorie tot aan praktijk. Zo ben ik bezig geweest met een project over het automatiseren van het kanten. Hiervoor heb ik een half jaar onderzoek gedaan om uit te zoeken of het een interessante investering kan zijn voor Kemi. Vooral Anton en Daan begeleidden mij bij deze projecten. In het begin was het wel wennen voor beide kanten, want hier bij Kemi hadden ze nog niet eerder een niveau 4 BBL’er gehad. Dit was voor beide dus nieuw en even aftasten wat er verwacht werd. Maar dit verliep al snel vloeiend.”

Hoe zag jouw stagedag er gemiddeld uit?

“Ik werkte eigenlijk volledig mee en per week had ik een ochtend om aan mijn schoolopdrachten te werken. De rest van de tijd werkte ik gewoon met de anderen mee. Ik ben nu zetter. Zo ben ik vooral voor een klant bezig geweest die een groot aantal panelen per week nodig had. Dus aan het begin van de week kreeg ik een lijst en moest ik zorgen dat deze producten op vrijdag allemaal gemaakt waren, netjes afgewerkt en op de juiste plek lagen. En dan kan dat zo richting de klant. Wat ik graag in de toekomst meer zou willen doen, is wat uitdagender werk. Wat minder grote aantallen en meer kleine series. Dan wordt het ook ingewikkelder. Ik wil wel binnen het zetten blijven.”

Waarom het kantzetten?

“Ik ben eigenlijk hier begonnen als allround plaatbewerker. Zo heb ik een maand gelast, een maand gezet, een maand voorbewerking en een maand montagewerkzaamheden. Op een gegeven moment ging er iemand bij het zetten met pensioen en zochten ze iemand als vervanging. Toen kwam de vraag of ik dat wilde gaan doen. Daar heb ik 'ja' op gezegd. Ik vind het werk en de afwisseling nog steeds leuk, dus nee, ik heb niks te klagen.”

Wat maakt Kemi een leuk stagebedrijf?

“Ik heb hier eigenlijk altijd alle kansen en alle mogelijkheden gekregen vanaf het begin. Je moet natuurlijk wel laten zien dat je de wil hebt. Voor mij was het werken bij Kemi eigenlijk altijd een makkelijke keuze. Het ligt bij mij om de hoek, ik kende het bedrijf al best goed en ik heb gezellige collega’s. Het is gewoon een fijn bedrijf om te werken, relatief klein en de werkdruk is gewoon goed. Dat zouden voor mij ook allemaal redenen zijn om hier te gaan werken.”

Wat zijn je plannen nu na je opleiding?

“Voor nu heb ik school wel redelijk gezien. Ik denk dat ik meer heb aan een cursus of avondopleiding om toch meer echte vakkennis op te doen. Ik zie mezelf op dit moment niet nog 4 jaar naar school gaan voor een hbo-opleiding. Bij Kemi gaan we in de nabije toekomst investeren in meer automatiseringen. Dat wordt mijn project. Welke machine het gaat worden weten we nog niet, maar we zijn dit aan het onderzoeken. Hiervoor hebben we al enkele bedrijven en beurzen bezocht. Hierin word ik dus ook wel echt betrokken. Met de nieuwe machine komt er ook een heel nieuw stuk techniek bij.  Dus dat is zeker een uitdaging, maar wel iets waar ik naar uit kijk. Ik vind het leuk om mezelf continu te verbeteren en nieuwe processen te ontwikkelen. Tegenwoordig is er zo veel mogelijk en ik denk dat dit mijn toekomst hier zal zijn.”

Wat zou je tegen studenten willen zeggen die net als jij twijfelden?

“Ik zou zeggen: doe het gewoon! Ik twijfelde in het begin ook, want ik dacht eerst ook dat metaal gezien wordt als een vies beroep. Natuurlijk krijg je weleens vieze handen, maar het verandert zo snel en is al lang niet meer vies. Niet alleen dit bedrijf, maar ook andere metaalbedrijven veranderen. Zo zijn we hier bij Kemi continu bezig met vernieuwing en automatisering. We krijgen volop de mogelijkheid om te werken met nieuwe machines en software. Er zijn gewoon heel veel vakmensen tekort. Dus als je jezelf echt ergens in wil specialiseren of je wil zekerheid voor je toekomst dan zou ik zeker de metaal in gaan.”

Wil je meer weten over werken bij Kemi?
Laat het ons weten.